Beschrijving

Als de muren toch eens konden spreken … Deze vrijstaande woning is een Rijksmonument en een samenvoeging van 3 woningen uit 1812. In het jaar 1909 was het huisnummer 101 en pas in 1948 is het huisnummer 93 geworden. Het pand heeft een café en later een drankenhandel gehuisvest, Pablo Picasso is hier ook eens op de borrel geweest …

De Stichting Stadsherstel heeft het pand in ere hersteld tussen 1980 en 1983, sinds 2018 zijn ook de badkamer, de toiletruimte en de keuken vervangen. De veranda en buitenberging zijn in 2019 gerealiseerd. In 2020 is het dak inclusief de dakramen er vrijwel compleet vanaf geweest, vakkundig hersteld waar nodig en voorzien van isolatie aan de buitenzijde.

*Zaterdag 26 juni zal de kijk & koop dag zijn. Neem voor meer informatie en het inplannen van een afspraak contact op met Zater makelaardij.
Bekijk ook de plattegronden op de website van Zater makelaardij.

Indeling

Indeling begane grond:
Entree:
Hal met meterkast, verdeelkast voor de vloerverwarming van de entreehal en garderoberuimte. 
Op de vloer liggen klassieke plavuizen. Via de hal komt u in de voorkamer.

Keuken:
Via de voorkamer met ruimte voor een riante eettafel komt u in de open keuken die in een U-opstelling is geplaatst. De plavuizen zijn vanaf de entree hier doorgelegd. De keuken is voorzien van een stenen werkblad en inbouwapparatuur zoals een vaatwasser, magnetron, afzuigkap, koelvrieskast en een groot 5 pits gasfornuis met een Pizza-oven en een bordenwarmer.
In de keuken is ook een authentiek buitenraam aanwezig met ‘uitzicht’ op de buitenmuur van de buren.

Tussenhal:
Vanuit de keuken loopt u langs een ruime inbouwkast en de tussenhal met de trap opgang, de toiletruimte en de kantoorruimte naar de woonkamer.

Woonkamer:
De ruime woonkamer heeft veel lichtinval door de vele raampartijen, overigens; alle kozijnen op de begane grond zijn voorzien van voorzetdeuren waardoor het net kleine vitrines zijn geworden. 
Zes raamkozijnen zijn voorzien van elektrische (gesynchroniseerde) rolgordijnen met afstandsbediening.
Er is een houtkachel die heerlijke warmte straalt, openslaande tuindeuren naar de binnenstadstuin en op de vloer ligt een massieve grenen parketvloer. De oude moerbalken zijn in het zicht gelaten.

Tuin:
De binnenstadstuin (5.58 breed x 5.38 diep) is geheel ommuurt en West tot Zuidwest gericht, geheel bestraat, heeft een eigen waterput, een (kraan)water aansluiting, een poort naar de Gortsteeg en een vrijwel nieuwe (Douglas hout) veranda met lichtkoepel en afsluitbare berging met elektra aansluiting.

Kantoorruimte op de begane grond:
In de tussenhal bevind zich een afsluitbare kantoorruimte met een bureau en diverse legplanken.

Toiletruimte:
Tussen de keuken en de kantoorruimte is de half betegelde toiletruimte met fonteintje en mechanische ventilatie gelegen.

1e Verdieping:
Boven het trapgat is een Velux dakraam (op het zuiden) geplaatst wat voor veel extra daglicht zorgt, eenmaal boven treft u een ruime overloop aan met een Velux dakraam (op het Noorden) 2 vaste kasten en een doorgelegde massieve grenen parketvloer. Er is via een luik in het plafond toegang tot de bergzolder boven de badkamer. De sparren zijn op de verdieping in het zicht gelaten.

Inloopkast:
Deze kleine kamer heeft momenteel de functie van inloopkast met daglichtinval door een Velux dakraam, heeft een vide en is voorzien van een radiator .

Slaapkamer voorzijde:
Deze slaapkamer heeft 2 Velux dakramen, een kleine dakkapel, heeft een vide en is voorzien van een radiator.

Slaapkamer achterzijde:
Dit is de grootste slaapkamer en is voorzien van 2 Velux dakramen en een kleine dakkapel, er is via een luik toegang tot de bergzolder boven de badkamer en uiteraard is ook hier een radiator geplaatst.

Badkamer:
De badkamer is modern van opzet, volledig betegeld, heeft daglichtinval door een kunststof Velux dakraam, is voorzien van een wastafelmeubel, een ruime douchehoek met dubbele deur. Ook de wasmachine en de droger hebben hier hun plek, met een dak doorvoer voor de droger.

Bergzolder:
De bergzolder bevindt zich boven de badkamer en bied o.a. ook plaats aan de CV ketel en de geiser.

Inhoud woning:
Circa 325 m2.

Gebruiksoppervlakte wonen:
Circa 121 m2.

Overige inpandige ruimte:
Circa 2 m2. (bergzolder)

Oppervlakte externe bergruimte:
Circa 4 m2. (berging in tuin)

Oppervlakte perceel:
113 m2 eigen grond.
Kadastrale gegevens: Gemeente Hoon, Sectie: B, Nummers: 1295 (37 m2), 1296 (25 m2) en 3607 (51 m2).

Bouwjaar:
Circa 1812

Ventilatie:
Mechanische ventilatie voor de toiletruimte.

Elektra:
8 groepen en een aardlekschakelaar.

Verwarming:
Bosch CV ketel, bouwjaar 2013.

Warmwatervoorziening:
Via de Vaillant atmoMAG geiser, de hoeveelheid warmwater is instelbaar van 5 tot 11 liter per minuut.

Isolatie:
In 2020 is het dak inclusief de dakramen er vrijwel compleet vanaf geweest, vakkundig hersteld waar nodig en voorzien van Kingspan isolatieplaten (Rd waarde 3.5) met waterdicht en damp open folie aan de buitenzijde.
Verdere isolatie is niet bekend, wellicht wel onder de vloer en in de muur aangebracht tijdens de renovatie door de Stichting Stadsherstel in de periode 1980 – 1983.

Energielabel:
Een Rijksmonument heeft ontheffing voor een energielabel, er is daarom geen energielabel.

Bijzonderheden:
De prijs betreft een richtprijs.
Hoewel het dicht op het pand van Achterom 91 staat is er een oplopende spleet tussen de 2 panden en is het adres Achterom 93 dus een vrijstaande woning.
Het Monumentnummer is 22282.
Het geheel betreft het pand aan de voorzijde aan het Achterom 93 en de Gortsteeg 4 en 6, één van de voordeuren aan de Gortsteeg is nog in het zicht aan de binnenzijde.
Parkeren kan voor (vergunning of kraskaart) en (betaald en vergunning) achter de woning aan de Westerdijk ter hoogte van nr. 23, hier is tevens een PitPoint Charging Station voor het laden van elektrische auto’s.
Er is tevens een laden & lossen plaats schuin voor de woning aan de overzijde van de straat.
De voordeur is aan het Achterom gelegen en de gehele zijgevel is aan het begin van de autovrije Gortsteeg gelegen, de visite is na het parkeren dus binnen 50 meter bij de voordeur.
Binnen een straal van 100 meter bevinden zich het nieuwe Stadsstrand, de schouwburg van Hoorn en de Hoornse binnenstad. Aan het begin van de Gortsteeg bevinden zich prive parkeergarages, wellicht is er nu of binnenkort weer 1 te huur indien u dit wenst. 
Er zijn financiële voordelen aan een rijksmonument, zo zijn de onderhoudskosten van een rijksmonument deels aftrekbaar van de inkomstenbelasting en kunt u mogelijk gebruik maken van financiële ondersteuning (subsidie/laagrentende lening) bij onderhoud en restauratie.

Kortom: Bent u op zoek naar een karakteristieke vrijstaande woning in de binnenstad van Hoorn? Aarzel dan niet om deze woning te bezichtigen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met makelaar-taxateur Herman de Jong van Zater makelaardij.

Leuk huis gevonden? Schakel direct uw eigen VBO aankoopmakelaar in.
Uw VBO aankoopmakelaar heeft uitsluitend uw belang voor ogen en bespaart u kostbare tijd, geld en ontzorgt u gedurende het gehele aankoopproces.
Gegevens van VBO aankoopmakelaars vindt u op de VBO website.

Kenmerken